Ik volg, net als Gonnie, al jaren de smeedcursus bij het Kunstpunt in Gouda. Ook ik heb een atelier aan huis. Een duur woord voor wat ik mijn knutselhok noem. Ondertussen wel een redelijk professioneel hok qua inrichting.
Ik ben een doener en begin vaak zonder al te veel vooruit te plannen. In het edelsmeden niet altijd een goede aanpak, maar al doende leert men.
Soms zie ik een ontwerp en dat blijft dan in mijn hoofd zitten. Hoe is het gemaakt? Is het machinaal vervaardigd? Kan ik het namaken?
Ik houd ervan om bezig te zijn met zilver, edelstenen en verschillende technieken zoals bijvoorbeeld etsen en gieten.
Vorig jaar ben ik veel bezig geweest met het trekken van vierkant draad gemaakt van restjes zilver. Een tijdrovend klusje. Ik heb hiervan verschillende hangers gemaakt.
Ook oude sieraden smelt ik soms om. Zo heb ik mijn eigen “roodgoud” gemaakt. Oud goud met koper erbij. Ik heb er oorbellen en een hanger van gemaakt.
Ik maak zo nu en dan wat voor familie en vrienden. Een schakelketting voor mijn moeder toen zij zeventig jaar werd, een “ecg” armband voor een collega met pensioen, oorbellen en een ring voor mijn beste vriendin.
Zij weten mij ook te vinden als er wat gerepareerd moet worden, en dat doe ik dan graag. Je steekt er altijd weer wat van op.

Astrid van der Have-Dekkers, Gastexposant bij dewerkplaatsvanGonnie
Naaierstraat 7-8